A co moskevští řidiči?

Všude se o ruských řidičích dočtete různé šílené věci, které asi i z části jsou pravdivé. Mé nejoblíbenější video je toto.

Nicméně v Moskvě necítím, že by mě auta nějak ohrožovala. Přes všechno, co napíšu níže, totiž všichni řídí velmi předvídatelně. Vlastnictví auta je tu ale známka sociálního statusu a Moskva je největší město v Evropě, takže z toho vyplývá hodně specifik. V Moskvě jezdí povětšinou moderní auta (hodně častá je Kia, VW, Opel, Peugeot, škodovky se taky najdou), ale nějaké žigulíky taky potkáte, častěji než u nás, ale ne v nějak velké koncentraci. Hádám, že třeba na vesnici by ta koncentrace byla opačná.

imag1725
Podle ruské učitelky „na pohodu silnice“ v centru Moskvy.
  • Dovolená rychlost v obci je 60, takže se jede o 10 víc, aby se nezdržovalo. Teda taková mi ta rychlost přišla odhadem na začátku, teď už se mi zdá normální.
  • Jsou tu skvělé semafory. Pro řidiče mají před oranžovou ještě blikající zelenou, jako třeba v Rakousku, pro chodce odpočet sekund červené i zelené. Není výjimkou, zvlášť na větších silnicích, že červenou máte 120 sekund a zelenou potom 15. Mimo přechod je občas problém přejít i na naší dvouproudové silnici, kterou máme před kolejí. Pokud vám na semaforu blikne zelená, velmi doporučuji se rozhlédnout, zda to všechna auta dobrzdila. Často někdo projíždí ještě na červenou.
  • Kdyby vám náhodou upadl nárazník, anebo někdo promáčkl záď, neřešte to a s klidem si jezděte dál.
  • Pokud chcete přejít po větší (čtyř a více proudové) silnici, kde není semafor, tak tam na přechod prostě musíte vlézt. Však oni zastaví, ale samozřejmě je potřeba tak učinit s rozumem a odhadem. Na druhou stranu nemívám pocit jako v Brně, že když na přechod vlezu, tak místo aby začali brzdit, tak ještě více šlápnou na plyn. Tady opravdu okamžitě zpomalují.
  • Pokud jste na menší silnici s menším provozem, řidiči vás naopak často sami od sebe pustí.
  • Když široko daleko nevidíte přechod a semafor, hledejte podchod, je jich tu opravdu hodně a i když tam semafor je, většinou je rychlejší seběhnout a vyběhnout těch pár schodů.
  • Když vidíte sanitku, nenechte se zahanbit a ukažte jí, že jedete rychleji než ona. A uhýbat se jí nesnažte. Pokud jste sanitka, nehoukejte, jen blikejte… Sanitek vídám hodně a houkají málokdy. Frontu na semaforech se skoro nikdy nesnaží objet, ale pokorně čekají na zelenou.
  • Blikejte, blinkry se používají, nejsme v Itálii.
  • Komunikuje se asi výhradně klaksonem, dálková světla jsem ještě nikoho použít neviděla. Dvě vteřiny se člověk před vámi nerozjel na zelenou? Trubte! Rozhodnete se ve městě předjet dodávku před vámi, která jede jen 60? Trubte, ona uhne víc ke kraji. Pokusil se vás někdo přizabít odbočovacím manévrem, kdy se vaše auta minuly asi o metr? Trubte pořádně! Chcete někoho pustit odbočit v ucpaném městě? Zatrubte na něj. 🙂
  • Zachce se vám zacouvat si padesát metrů na sedmiproudové jednosměrné silnici v centru Moskvy? Neváhejte, couvejte (u kraje). Pokud chcete zastavit „stopaři“ a nestihli jste mu zabrzdit včas, učiňte totéž. Máte chuť si odpočnout? V klídku si zastavte v odstavném pruhu dálnice.
  • Parkuje se tu, kde se dá, hlavně, aby se nepřekáželo průjezdu a ještě jsem neviděla policii za to dávat pokuty. Pokud v centru města je jediné pěkně vypadající místo na chodníku za sloupem, takže na ně nejde najet ze silnice, klidně si tam dojeďte po chodníku. Nikdo ani nehne brvou.

Napsat komentář